کتابخانه های مدارس ، مدرسه ای دیگر برای آموزش

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ ۱۶:۴۶
کتابخانه های مدارس ، مدرسه ای دیگر برای آموزش

از سیاست های انجمن حامی تجهیز یک کتابخانه‌ی دانش آموزی در دل مدارس ساخته شده و متعلق به انجمن است.

دانش آموزان با داشتن ساعت مطالعه به کتابخانه مراجعه و در آنجا زیر نظر مربیان دلسوز به آموزش غیر رسمی مدارس می پردازند.

این دانش آموزان برای خود و خانواده هایشان می توانند کتاب به امانت بگیرند.

آموزگاران علاقمند  و یا دانش آموزان مسئول معمولا نقش کتابدار را به عهده دارند.

انجمن حامی با تکیه بر سالها تجربه  در زمینه ی تجهیز کتابخانه های روستایی وبا توجه به اهمیت ترویج فرهنگ کتابخوانی و " عادت به مطالعه" درمیان کودکان  ، همواره برضرورت تجهیز کتابخانه ها ی مدارس به عنوان پایگاهی برای رشد وشکوفایی استعدادهای کودکان ، تاکید داشته است .

درهمین راستا تجهیز کتابخانه های مدارس ، بابهره گیری ازتجربیات انجمن حامی وسایر سازمان های مردم نهاد ازجمله  "شورای کتاب کودک" در دستور کار کارگروه پشتیبانی مدارس قرارگرفته است.

دراولین قدم ، گروه مجازی کتابداران مدارس درآبان سال 97 با اهداف زیر ایجاد گردید:

1-   ترویج فرهنگ کتابخوانی درمیان دانش آموزان

2-   شناساندن کتابخانه به عنوان قلب مدرسه

3-   انعکاس فعالیت ها وتجارب کتابداران و آموزگاران در زمینه های آموزشی ، تربیتی وپرورشی.

4-   ایجادعلاقه وانگیزه درمیان آموزگاران وبالابردن سطح اعتماد به نفس آنان ازطریق به اشتراک گذاشتن ابراز نظرات وتوجه وتشویق آنان از طریق سایر معلمین ومسولین مدارس (اعضای کارگروه  پشتیبانی )

5-   آموزش کتابداران

تعداد اعضای گروه درابتدا بسیار محدود  بود .درحال حاضر مدیران و آموزگار- کتابداران 33 مدرسه حامی و 17 مدرسه غیرحامی دراین گروه عضوهستند وتعداد اعضا به بیش از 90 نفررسیده است. (افراد علاقمند به حضور در این کروه واتساپی هم عضو گروه میباشند.)

نحوه ی کار :ازابتدای سال 1400 که زیرگروه کتابخانه مدارس رسمیت یافت ، تجهیز کتابخانه ها وتهیه کتاب های باکیفیت ومناسب گروه های سنی دبستان ودبیرستان و بخشی هم برای آموزگاران واولیا دردستورکارقرارگرفت.

به منظور نظارت بیشتر برکارکتابداران ، کلیه مدارس مابین اعضای زیرگروه تقسیم شده وهرفرد بطورمستقیم ویااز طریق رابطین مدارس در ک.گ.پ ، با کتابداران درارتباط  بوده وامور مربوط به کتابخانه ها را پیگیری کرده است. ازطریق ارتباطات اعضا وهمچنین ک.گ.کتابخانه ، تعدادی دیگر از مدارس غیرحامی ازمناطق مختلف به ما پیوستند.

با توجه به اهمیت  امرآموزش کتابداران، از شهریور 1400 به طور جدی آموزش آنان در دستور کار قرارگرفته است ، و با کمک خانم خواجه  (کتابدار کتابخانه عمومی روستای نوکنده-بندرگز) تا به امروز 30 نفر از آموزگار-کتابداران ، آموزش دیده اند.

تعداد 9 نفر ازکتابداران درکارگاه های "بامن بخوان" ( کتابداری کتابخانه کودکان) و3 نفر درکارگاه "بلندخوانی" شرکت کرده اند. علاوه براین یک گروه واتساپی بانام  "آموزش کتابداران"  به موازات گروه کتابداران ایجاد شده است ودرآنجا بحث ها صرفاٌ حول مسایل آموزشی است .

پیام حامی - کارگروه کتابخانه 5
پیام حامی - کارگروه کتابخانه 4
پیام حامی - کارگروه کتابخانه 1

نحوه انتخاب کتاب:

کتاب ها از میان کتابهای با کیفیت از نویسندگان ومترجمان وتصویرگران خوب وشناخته شده کودکان ، لیست منتخب شورای کتاب کودک، لاک پشت پرنده، کتابک (سایت بامن بخوان ) وهمچنین ناشران خوب شناخته شده ، مانند کانون پرورش فکری کودکان ، پیدایش، علمی وفرهنگی ، افق، چشمه ، نردبان، دیبایه، امیرکبیر و...انتخاب می شوند. همچنین  ازراهنمایی های آقای شکوری (مدیرانتشارات "بازی واندیشه")  که درزمینه  کتاب کودک و نوجوان شناخت وتجارب ارزنده ای  دارند ، استفاده می شود. برای ارسال کتاب به هرمدرسه نکات زیر مورد توجه قرارمی گیرد:

1-   منطقه

2-   سطح خواندن ونوشتن دانش آموزان

3-   علایق دانش آموزان (بیشتر چه نوع کتاب هایی را دوست دارند)

4-   ارسال کتاب های مناسب برای آموزگاران، اولیا  و کودکان زیر دبستان

مجموعه کتاب های ارسالی ترکیبی از: داستان ، رمان، کتابهای تصویری، ادبیات کهن به زبان ساده، شعر ( کودکان وازشعرای کلاسیک ومعاصر) ، تاریخی ، علمی ، کارهای دستی ، جغرافیا (آشنایی بامناطق مختلف ایران) ، کتاب های زیست محیطی  و روانشناسی درقالب داستان وبه زبان ساده می باشند.

همچنین کتاب های خانم میرهادی وآقای بهمن بیگی برای آموزگاران درنظر گرفته می شود.

خرید کتاب وتجهیزات در سال های 1399 و 1400

درسال  99 درمجموع 7749 جلد کتاب وتعدادی تجهیزات برای 16 مدرسه با بودجه  121 میلیون تومان ارسال شده است.

درسال 1400 درمجموع 10668 جلد کتاب و بازی های فکری ، وتجهیزات برای 30مدرسه با بودجه 192 میلیون تومان ارسال گردیده است.

فعالیت مدارس درسال تحصیلی 1400-1401

ازمهم ترین وبهترین اتفاقات سال 1400 ، فعال شدن بیشتر از قبل کتابخانه های مدارس وتثبیت  " زنگ مطالعه" درتعدادی ازمدارس بوده است .

ازجمله این فعالیت ها به موارد زیر اشاره می شود:

-         فعالیت های بلندخوانی شامل: بلندخوانی توسط آموزگار درکلاس ویا فضای باز مدرسه وسپس بحث و گفتگو درمورد  کتاب  ، بلندخوانی کتاب توسط دانش آموزان بزرگتر برای کلاس اولی ها و پیش دبستانی ها

-         برگزاری کلاس های درسی درمحل کتابخانه

-         ایجاد ایستگاه مطالعه برای دانش آموزان درزنگ تفریح

-         برگزاری نمایشگاه های کتاب وصنایع دستی دانش آموزان

سایر فعالیتها:

-         برگزاری اردوهای تفریحی علمی ورزشی وزیست محیطی

-         برگزاری جشن های سنتی ونکوداشت آیین های کهن

-         کشف استعدادهای کودکان درزمینه های نقاشی ، نمایش، داستان نویسی ، نقالی  و شعرخوانی

-         برگزاری جلسات شعرخوانی (حافظ خوانی ونقالی اشعار شاهنامه)

-         مسابقات داستان نویسی ونقاشی

-         خلق قصه وقصه گویی توسط کلاس اولی ودومی ها

-         انتخاب کلاس برترکتابخوان

-         پاکیزه کردن محیط روستا ، مدرسه  و کتابخانه با مشارکت دانش آموزان

-         همکاری دانش آموزان دراداره کتابخانه ها

-         دسته بندی کتاب ها براساس گروه سنی

-         امانت دادن کتاب به دانش آموزان وتعدادی از اولیا و...

بازخورد فعالیت های کتابخانه ها:

طبق اظهارات مدیران و آموزگار-کتابداران ، تجهیز وشارژکتابخانه های مدارس ،  تاثیرات خیلی خوبی روی رشد شخصیت  بالابردن اعتماد به نفس  ، مسولیت پذیری ومشارکت وهمکاری دانش آموزان درفعالیتها داشته است. درپایین به گوشه ای ازنظرات آموزگاران اشاره می شود :

-         روی قدرت خواندن ونوشتن بچه ها فوق العاده تاثیرگذار بوده

-         اعتماد به نفس بچه ها مخصوصا دانش آموزانی که همیشه خجالتی وگوشه گیر بوده اند را بالابره است.

-         باعث شکوفا شدن استعدادها وتصوردنیایی فراتراز دنیای کوچک روستایشان شده است.

-         آرزوهایشان را بال وپرداده اند.

-         علاوه برزنگ های تفریح درزنگ ورزش وهنر هم درخواست مطالعه کتاب داشته اند

-         بااجرای نمایش وشعرخوانی قدرت بیان واعتماد به نفس شان افزایش یافته است.

تعداد بازدید : ۶۷۱
تاریخ ویرایش خبر : ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ ۱۷:۵۰