اهمیت مسابقه طراحی مدرسه خلاق سال ۹۹ چه بود؟

۱۳ اَمرداد ۱۴۰۰ ۱۱:۳۲
اهمیت مسابقه طراحی مدرسه خلاق  سال ۹۹ چه بود؟
یکی از اقدامات مهم «انجمن حامی» در سال گذشته برگزاری مسابقه ای با عنوان «مدرسه خلاق در بستر فرهنگ و اقلیم» بود که با هدف شناسایی افراد خلاق و طرح های قابل استفاده در حوزه معماری مدرسه سازی اجرا شد.

به گزارش روابط عمومی «انجمن حامی»، برگزاری مسابقه طراحی مدرسه خلاق در بستر فرهنگ و اقلیم یکی از اقدامات مهم در انجمن بود که درسال گذشته اجرا شد. این موضوع در راستای یکی از رسالت های اصلی انجمن که مدرسه سازی است، دنبال شد.

«انجمن حامی» از ابتدای فعالیت دوران بیست ساله خود کلنگ تاسیس بیش از 50 مدرسه را در نقاط مختلف کشور اعم از استان های سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، خوزستان، گلستان، کردستان و آذربایجان شرقی بر زمین زده است. طی این مدت انجمن به این نتیجه رسید که در زمینه ساخت مدرسه در نقاط مختلف کشور نیاز به شناسایی طرح های جدید، خلاقانه و مبتنی بر نیازهای فرهنگی و اقلیمی است.

ضرورت این موضوع زمانی بیشتر احساس شد که مدیران کارگروه فنی «انجمن حامی» براساس یک مطالعه علمی متوجه شدند بسیاری از مدارس کشور  از نظر معماری نامناسب، یکنواخت و حتی بی تفاوت به فرهنگ و اقلیم هر منطقه است.

برهمین اساس «انجمن حامی» مصمم شد در سال 99 مسابقه ای را با عنوان «مدرسه خلاق در بستر فرهنگ و اقلیم» ترتیب دهد تا از این طریق دانشجویان، فارغ التحصیلان و علاقمندان رشته های مرتبط با معماری بتوانند طرح های خلاقانه و ایده های تازه ای را برای مدرسه سازی ارسال کنند.

هدف عملیاتی از اجرای این مسابقه انتخاب طرحی برای ساخت مدرسه چهار کلاسه (قابل توسعه به شش کلاس) در مقطع دبستان و پیش دبستانی در روستای سهمان حیط، شهر سرباز در استان سیستان و بلوچستان بود.

از جمله مشخصاتی که برای طراحی این مدرسه در نظر گرفته شده بود زیربنایی حدود 252 متر مربع بود برای ساخت سه کلاس برای دانش آموزان دبستانی و یک کلاس برای نوآموزان پیش دبستانی و سایر فضاهای داخلی مدرسه هم شامل کتابخانه، اتاق معلمان، سالن چند منظوره، آبدارخانه، سرویس بهداشتی معلمان می شد.

طراحان شرکت کننده می بایست در طرح خود انتخاب فضاهای آزاد و محوطه سبز را هم لحاظ می کردند و برای اقامت بلند مدت معلم در مدرسه طراحی یک سوئیت را مدنظر قرار می دادند. این سوئیت با حدود 73 متر مربع مجهز به حمام و سرویس بهداشتی می شد. به این ترتیب شرکت کنندگان در مجموع برای 325 متر مربع زیربنا در اقلیم گرم و خشک اقدام به طراحی می کردند.

مسابقه مذکور با مشارکت مرکز معماری اسلامی حوزه هنری (لینک ) به عنوان دبیرخانه اجرایی مسابقه از 25 آبان سال گذشته آغاز شد. داوطلبان شرکت در این مسابقه می توانستند براساس مشخصات جغرافیایی و زمین در نظر گرفته شده طرح ها و نقشه های خود را ارسال کنند.

از جمله الزامات طراحی از پیش اعلام شده در مسابقه شامل این موارد بودند:

1-     طراحی دبستان و پیش دبستان مختلط 4 کلاسه با قابلیت توسعه و افزایش تعداد کلاس در سال های آتی در زمین معرفی شده

2-     طراحی منظر و محوطه سازی بنا با توجه به سرانه فضای سبزآموزشی متناسب با رده سنی دانش آموزان

3-     ترکیب فضاهای بازی کودکانه متناسب با کلاس های آموزشی و محوطه بنا

4-     لزوم وجود فضای کتابخانه در مدرسه

5-     در نظر گرفتن سوئیت معلم جهت اقامت به عنوان واحدی مستقل در کنار مجموعه آموزشی

داوران این مسابقه آقایان دکتر حمید ندیمی، استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی- دکتر غلامرضا اکرمی، دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران- دکتر حمید رضا انصاری، استادیار و عضور هیئت علمی دانشگاه تهران- دکتر حمید رضا عظمتی، استاد و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید رجایی بودند.

براساس برنامه ریزی های قبلی به نفر اول این مسابقه 10 میلیون تومان جایزه نقدی داده شد و نفرات دوم و سوم هم به ترتیب جوایز 6 میلیونی و 4 میلیونی را دریافت کردند، به دو اثر قابل تقدیر هم جوایزی تقدیم شد. علاوه برای نفرات برتر گواهی مسئولیت اجتماعی از طرف سازمان مردم نهاد حامی را دریافت کردند.

اسامی برندگان این مسابقه که بعد از داوری در بهمن ماه 99 مشخص شد به این شرح است:

-          رتبه اول: آقایان سجاد جهان شاهی و آذین بهرام پور

-          رتبه دوم: آقایان مهدی خاک زند، ایمان عرب، محمد حسین اقلیدس و خانم ها نفیسه گلستانی و مریم انارکی

-          رتبه سوم: محمد حسین محمد پور

لازم به یادآوری است برندگان این مسابقه علاوه بر جوایز نقدی، گواهی مسئولیت اجتماعی از طرف «انجمن حامی» هم دریافت کردند. ضمنا آثار آقایان حامد کمال زاده، سید محمد رضوی زاده، سید اردشیر دیباج، محمد رسول موسی پور، امیر حسین جانزاده، امیر بهادر برادران، سید محمد رضا پارسائیان، علی مرادی، کیومرث سیفی، حامد شیروانی و آقای امین غفاری نژاد و خانم ریحانه ابرقویی هم قابل تقدیر شناخته شد. (برخی از این آثار به شکل مشترک و گروهی ارسال شده بود.)
تعداد بازدید : ۸۸۰
تاریخ ویرایش خبر : ۱۳ اَمرداد ۱۴۰۰ ۱۱:۳۵